Een groep van 250 Europese belangenorganisaties begint een handtekeningenactie tegen het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. 

De groep hoopt een miljoen handtekeningen te verzamelen, zodat ze direct invloed kunnen uitoefenen op het EU-beleid.

Dat maakte consumentenorganisatie Foodwatch, een van de deelnemers, vrijdag bekend.

De Verenigde Staten en de Europese Unie onderhandelen momenteel achter gesloten deuren over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). De bedoeling is dat verschillende handelsbelemmeringen tussen de VS en de achttien lidstaten van de EU worden weggenomen.

Inspraak

De organisaties zijn fel gekant tegen het handelsakkoord omdat burgers er geen inspraak bij hebben en vooral de belangen van bedrijven zou worden behartigd. "Aan beide zijden van de Atlantische Oceaan worden via dit verdrag de belangen van ruim 800 miljoen consumenten opgeofferd aan die van grote bedrijven."

Foodwatch vreest dat met het handelsakkoord gekloond vlees en hormoonvlees de Europese markt op mag komen, zonder dat dit duidelijk op het etiket vermeld wordt. Ook bestrijdingsmiddelen die nu verboden zijn in de EU, zouden weer toegestaan worden.

Stop TTIP

De Europese Commissie heeft eerder het verzoek tot registratie van het initiatief afgewezen, waardoor het niet verplicht is om met een antwoord te komen. Daarom is het burgerinitiatief, dat zichzelf Stop TTIP noemt, een onofficieel burgeriniatief gestart. 

Tegelijkertijd heeft het initiatief een zaak ingediend bij het Hof van Jusititie van de Europese Unie om de afwijzing van het verzoek tot registratie teniet te doen. Als het Hof daartoe besluit, is de commissie verplicht een antwoord te formuleren als er binnen een jaar een miljoen handtekeningen binnen zijn.

De commissie is niet verplicht om met een wetsvoorstel te komen. De teller van het initiatief staat al op 350 duizend handtekeningen. Zaterdag wordt er actie gevoerd tegen TTIP op het Beursplein in Amsterdam. Onder andere de SP is hier bij aanwezig.