SCHIEDAM - Het maritieme concern IHC Caland heeft in de eerste helft van dit jaar 53,8 miljoen dollar (44,7 miljoen euro) winst gemaakt, zo heeft het bedrijf maandag laten weten. In dezelfde periode van 2003 was er een winst van 34,2 miljoen dollar (28,4 miljoen euro).

IHC Caland verwacht over het hele jaar, voor verkoop van de scheepsbouwdivisie, 100 miljoen dollar (83 miljoen euro) winst te boeken. In de eerste zes maanden heeft de onderneming voor 415 miljoen dollar (344,5 miljoen euro) aan nieuwe opdrachten binnengehaald.

Het concern merkt dat de markten waarin het opereert weer aantrekken. Sinds 1 juli ontving IHC Calland orders ter waarde van miljoen dollar (365 miljoen euro). De offshoredivisie is met miljoen dollar aan orders (282 miljoen euro) het meest in trek bij opdrachtgevers. De scheepsbouwdivisie ontving sinds 1 juli orders ter waarde van 100 miljoen dollar (83 miljoen euro).

IHC Calland verwacht een boekverlies te lijden op de verkoop van de scheepsbouwdivisie. Een klein aantal geïnteresseerde partijen is momenteel bezig met een boekenonderzoek bij dat onderdeel. In het vierde kwartaal zal de verkoop na een buitengewone aandeelhoudersvergadering worden bezegeld.