De economische schade door het ebolavirus in West-Afrika kan tot en met eind volgend jaar oplopen tot 32,6 miljard dollar (25,7 miljard euro) als de epidemie zich verder uitbreidt. 

Dat liet de Wereldbank woensdag weten.

De brandhaard van de ebola-epidemie ligt nu nog in Liberia, Sierra Leone en Guinee, maar het dodelijke virus is bezig met een opmars in andere landen in de regio.

Volgens de Wereldbank had de grote economische schade door ebola in West-Afrika voorkomen kunnen worden als er voldoende was geïnvesteerd in het versterken van de gezondheidszorg.

Schade

''Ebola kan een enorme economische schade aanrichten aan Liberia, Sierra Leone, Guinee en hun buurlanden. Daarom moet de wereldgemeenschap manieren zoeken om logistieke hindernissen te omzeilen en meer dokters, medisch personeel, ziekenhuisbedden en andere steun bieden om ebola te stoppen'', aldus Jim Yong Kim, de president van de Wereldbank.

De uitbraak van ebola heeft inmiddels al duizenden levens geëist in West-Afrika.

Scheepvaart

De maritieme informatieleverancier Koninklijke Dirkzwager opent vanaf donderdag een speciaal informatienummer voor de scheepvaartwereld in verband met de verspreiding van het ebolavirus.

Via dit nummer kan wereldwijd informatie worden verkregen of een schip in een met ebola besmette zone is geweest.

De informatie wordt geleverd aan belanghebbenden uit de maritieme sector. Dirkzwager begint de service in het kader ''van de zorgwekkende signalen over de internationale verspreiding van het ebolavirus''.

Transparant

Ook ondersteunt Dirkzwager hiermee recente instructies van de International Maritime Organisation (IMO) aan scheepvaartbedrijven om zo transparant mogelijk met informatie rond ebola om te gaan. Dirkzwager benadrukt dat zij alleen publiekelijk beschikbare informatie verschaft, zonder enige conclusie of advies.

Het telefoonnummer zal door Dirkzwager worden bemand zolang de officiële waarschuwingen van de World Health Organisation (WHO) en IMO van kracht zijn.