AMSTERDAM - Even leek het erop dat de opluchting die ontstond toen de koersen in het Verre Oosten niet daalden na de eerdere neergang op de Europese en Amerikaanse beurzen, zou leiden tot een opleving van de Amsterdamse beurs. Maar de vreugde was van korte duur. Nadat het koerspeil in Amsterdam snel even met zo'n 0,4 procent omhoog was gegaan, kwam de kentering. Laat in de ochtend zakte de AEX-index weer naar het peil van maandag, 525,38 punten.


Bekijk video

Van de grote fondsen waren er drie die nog enigszins opvielen. KPNQwest wist zich geheel te herstellen van de koersdeuk die het maandag opliep. Een koers van 2,44 euro betekende een vooruitgang van bijna 5 procent. Goede tweede op de lijst van stijgers was Akzo Nobel. Fraaie kwartaalcijfers, maar meer nog zeer goede vooruitzichten op een recordwinst dit jaar, zorgden voor een mooie koersstijging, die echter niet geheel kon standhouden. Laat in de ochtend bleef een winst over van 2,4 procent op 48,88 euro.

ASML

ASML profiteerde van de bekendmaking van een grote Amerikaanse order. De koers wipte 1,5 procent omhoog naar 28,65 euro. Aan de onderkant van de AEX-lijst bengelde Hagemeyer. Het handelshuis zakte ruim 2 procent weg naar 24 euro.

De middelgrote fondsen gaven een nagenoeg zelfde beeld te zien als de grote. Ook hier was de index iets lager, met 530,70 punten. Relatief goed in de markt lag het geplaagde supermarktconcern Laurus. Dat ging van 1,76 naar 1,85 euro, wat een opgang betekende van meer dan 5 procent. Op de lokale markt bleek Landis nauwelijks meer te stuiten op 20 eurocent. Dat betekende een derde van de koers. De automatiseerder heeft uitstel van betaling aangevaagd, wat nu tot een verwijzing naar het strafbankje heeft geleid. Dat is een reden voor beleggers alsnog uit het fonds (proberen) te stappen.

De effectenbeurs van Londen was tegen het middaguur uur 0,15 procent lager. Die van Parijs was nog geen 0,1 procent lager. De beurs van Frankfurt stond 0,2 procent in de min.

Net als in Amsterdam was de stemming op de andere Europese beurzen aanvankelijk een stuk beter dan op maandag, toen concerns als Ericsson en WorldCom met negatieve berichten een algehele koersdaling veroorzaakten. Toen dinsdag ook nog bleek dat de Duitse chipproducent Infineon betere kwartaalresultaten had geboekt dan was verwacht, werd de opluchting alleen maar groter, maar de goede stemming verdween weer.

Infineon was aan het begin van de handel in Frankfurt de grootste stijger met een koerswinst van 3,2 procent, maar later was de winst afgenomen tot 0,8 procent. De eerste plaats werd overgenomen door het farmabedrijf Schering, dat 1,75 procent hoger stond. In Londen deed het mobielebelbedrijf MMO2 het het best met een winst van 4 procent. In Parijs stond het luxehuis LVMH bovenaan met een koerswinst van 2,6 procent.

Euro

De euro stond rond 12.00 uur op dinsdagmorgen op 0,8870, niet veel anders dan de 0,8865 van eerder op de dag. Ten opzichte van het pond sterling deed de Europese munteenheid 0,6120, evenveel als enkele uren ervoor.