De Russische economie zal volgend jaar veel minder sterk groeien dan eerder werd gedacht vanwege de negatieve gevolgen voor Rusland door de crisis rond Oekraïne.

Dat heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag gemeld. Vorige week verlaagde de Wereldbank al de groeiverwachting voor Rusland.

Het IMF verwacht nu voor 2015 een groei van de Russische economie met 0,5 procent, terwijl eerder werd gerekend op een vooruitgang met 1 procent. Het IMF handhaafde zijn prognose voor een groei met 0,2 procent dit jaar.

Door de westerse sancties is het voor Rusland en Russische bedrijven veel moeilijker geworden om kapitaal op de financiële markten op te halen en is er een vlucht van buitenlands kapitaal uit het land ontstaan. Verder is de Russische roebel sterk in waarde gedaald en is er een hoge inflatie.

Wereldbank

De Wereldbank maakte vorige week bekend somberder te zijn geworden over de Russische economie. Dat instituut rekent nu voor dit jaar op een groei met 0,5 procent, 0,3 procent in 2015 en 0,4 procent in 2016.

Vorig jaar ging de Russische economie nog met 1,3 procent vooruit.