De nieuwe premier van Polen, Ewa Kopacz, staat achter de invoering van de euro in haar land.

Dit zou moeten gebeuren zodra de Poolse economie stabiel genoeg is en de eurozone zich verder heeft versterkt, zei ze woensdag in een toespraak in het parlement. 

Kopacz wil verder een grotere Amerikaanse militaire aanwezigheid in Polen. Het belang van een goede band met de Verenigde Staten is door het conflict in buurland Oekraïne alleen maar groter geworden, aldus de premier.

Ze zei een verdere verschuiving van de Europese grenzen door het gebruik van geweld niet te zullen accepteren. 

Oekraïne

"We steunen de pro-Europese richting die de ontwikkeling van Oekraïne aanneemt, maar de Oekraïners hebben zelf de verantwoordelijkheid om hun land te veranderen", zei Kopacz. "Dat kunnen wij niet voor ze doen." Ze zei een 'pragmatische' houding ten opzichte van Oekraïne aan te nemen. 

Ook zei de premier verdere integratie van Polen in de Europese Unie aan te hangen. Ze steunt een gezamenlijk Europees energiebeleid om lidstaten van de EU minder afhankelijk te maken van Russisch aardgas. 

Kopacz nam het premierstokje over van Donald Tusk, die op 1 december begint aan zijn nieuwe functie als voorzitter van de Europese Raad. Het Poolse parlement stemt later woensdag over de benoeming van Kopacz. 

​'Polen nog niet bezig met toetreding tot euro'