Het herstel van de wereldwijde luchtvrachtsector zet door. Dat meldde de internationale luchtvaartorganisatie IATA woensdag op basis van de eigen vervoersstatistieken over augustus.

De vraag naar vrachtvervoer door de lucht nam die maand met 5,1 procent op jaarbasis toe, na een stijging met een herziene 6,1 procent in juli.

De beschikbare capaciteit bij luchtvaartmaatschappijen voor goederenvervoer lag in augustus 3,4 procent hoger dan een jaar eerder.

De vrachtruimte werd dan ook beter benut dan in augustus.

Toch kampt de sector nog altijd met enorme overcapaciteit. Gemiddeld genomen zaten vrachttoestellen in augustus voor niet meer dan 43,4 procent vol.

Goede vooruitzichten

Toch ziet topman Tony Tyler van IATA de vooruitzichten duidelijk opklaren. Hij waarschuwde wel dat de groei in het luchtvrachtvervoer achterblijft bij die van de wereldeconomie.

''Er wordt gezegd dat bedrijven meer vertrouwen hebben in de toekomst, maar een lijst van politieke en economische risico's blijft verhinderen dat dit vertrouwen zich vertaalt naar daadwerkelijke activiteit'', zei Tyler.

De geografische verschillen zijn bovendien groot. In Europa werden de vrachtvolumes nog altijd gedrukt door de onderlinge handelssancties tussen de EU en Rusland.

De vraag steeg minder sterk dan het aanbod. In de Verenigde Staten daarentegen profiteerden luchtvaartmaatschappijen opnieuw van de economische opleving, die volgde op een zwak eerste kwartaal.