Rabobank overweegt om niet langer voor alle 121 bij de coöperatie aangesloten lokale banken een aparte bankvergunning aan te houden.

In plaats daarvan zou er één centrale bankvergunning kunnen komen, of een vergunning per cluster van filialen.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad woensdag na een gesprek met bestuurder Rien Nagel, die onderzoek doet naar een nieuwe structuur van de bank.

Door te kiezen voor één vergunning of minder vergunningen, komt de verantwoordelijkheid voor de controle en naleving van regels meer bij het hoofdkantoor in Utrecht te liggen.

Volgens Nagel moet dat ervoor zorgen dat de lokale bankbesturen zich meer kunnen bezighouden met klanten. "Want daar gaat het ons uiteindelijk om", zo citeert de krant Nagel.

Reorganisatie

De reorganisatie betekent volgens de bestuurder niet dat alle macht naar Utrecht gaat. Zo zouden lokale banken in ruil juist meer kredietruimte kunnen krijgen of een grotere pot geld voor maatschappelijke projecten.

Het aantal voorschriften zou ook moeten worden verlaagd, zodat de lokale banken commercieel meer vrijheid krijgen. "Er wordt nu te veel voorgeschreven vanuit Utrecht."