Regeringspartijen VVD en PvdA willen dat de toezichtkosten bij het uitgeven van nieuwe aandelen van het midden- en kleinbedrijf (mkb) niet stijgen.

Dat laten de partijen woensdag weten.

De kredietverlening van banken voor het mkb staat sinds het uitbreken van de financiële crisis onder druk.

Er zijn alternatieven zoals crowdfunding, kredietunies en het uitgeven van aandelen of obligaties. Die laatste methode wordt duurder nu de overheidsbijdrage voor toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) komt te vervallen, een afspraak die stamt uit het regeerakkoord.

Het wordt als onaanvaardbaar gezien dat de samenleving meebetaalt aan het toezicht op de financiële markten en dat daarmee indirect de rekening voor marktfalen bij de belastingbetaler komt te liggen. 

Stijgen

Het gevolg is dat de kosten voor de sector stijgen en het uitgeven van nieuwe aandelen ontoegankelijker wordt. Een brug te ver, vinden de coalitiepartners. "Ook kleine ondernemingen moeten toegang houden tot de kapitaalmarkt", zegt VVD-Tweede Kamerlid Aukje de Vries.

"We willen juist dat het mkb minder afhankelijk wordt van banken, dan moet je alternatieven niet duurder maken", laat PvdA'er Henk Nijboer weten. Volgens hem verviervoudigen de kosten voor een aandelenemissie als er niets wordt gedaan. 

Vanuit de VVD komt bovendien nog de wens dat dat de toezichtkosten voor bestaande regelgeving niet harder stijgen dan de inflatie. Gebeurt dit toch, wil de partij tekst en uitleg van het kabinet. Woensdagmiddag debatteert de Tweede Kamer over de kosten voor financieel toezicht. 

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financien) deed hierin de toezegging dat de kosten niet zullen stijgen en komt met een wetswijziging.

Speciale ambassadeur helpt mkb'ers groeien | 'Mkb voelt nog weinig voor investeren'