Lufthansa maakt veel winst en heeft dus genoeg geld om de pilotenstaking van dinsdag op te vangen. 

Dat heeft de Nederlandse piloot en onderhandelaar Benjamin Sindram dinsdag namens vakbond Vereinigung Cockpit gezegd.

Sindram laat dinsdag weten er best voor open te staan dat de arbeidsvoorwaarden aan de markt worden aangepast. Maar het afschaffen van de pensioenregeling, zoals Lufthansa voor ogen heeft, levert weinig op, stelt hij.

De regeling waardoor piloten eerder met pensioen kunnen kost geen geld, omdat de vervangende piloot jonger en goedkoper is, aldus Sindram.

Onwil

Dinsdag staken de piloten bij de de luchtvaartmaatschappij opnieuw. Sindram verwacht dat het conflict tussen de piloten en Lufthansa "nog wel even duurt".

Anders dan bij Air France komen de stakingen volgens hem voort uit onwil van de directie en aandeelhouders. De onderhandelaars namens Lufthansa zouden willen toegeven, maar dat wordt ze van hogerhand verboden, stelt hij.

Directeur van Lufthansa Carsten Spohr benadrukte dinsdag juist de noodzakelijkheid van de bezuinigingen. Volgens Spohr zijn de besparingen nodig om in de toekomst kwaliteit te bieden en te investeren.

Zondag beëindigden piloten bij Air France een staking van twee weken, mede omdat de kosten voor de Franse luchtvaartmaatschappij te gortig werden. Naar schatting is Air France driehonderd miljoen euro armer door de staking.