Het rommelt in de top van Air France-KLM na de dagenlange staking van de piloten bij de Franse tak van de luchtvaartgroep. 

De positie van topman Alexandre de Juniac staat ter discussie. Ook op de Nederlandse leiding van KLM is kritiek. Dat schrijft het Financieele Dagblad dinsdag op basis van 'verschillende hooggeplaatste bronnen'.

De Juniac ligt onder vuur omdat hij niet genoeg draagvlak had voor de strategiewijzigingen die aanleiding waren voor tot de staking. De bronnen spreken daarom van een 'grove inschattingsfout'.

Air France wilde het gros van zijn operaties in Europa overhevelen naar budgetmaatschappij Transavia. Piloten waren bang dat zij hun baan kwijtraakten. De staking kostte Air France-KLM naar schatting ongeveer driehonderd miljoen euro.

Onvrede

Piloten van KLM deden niet mee aan de staking, maar ook binnen het Nederlandse deel van de luchtvaartgroep zou onvrede zijn over de leiding. President-directeur Camiel Eurlings zou zich 'ondanks zijn charme' te weinig laten zien, schrijft het FD. Een stevige reactie op de staking bleef van Nederlandse kant uit.

Air France en KLM moeten op korte termijn de gemeenschappelijke visie voor de komende vijf jaar verkopen, zegt voorzitter van de Vereniging Hoger KLM Personeel Bob van der Wal. Over die gemeenschappelijke strategie is bij veel werknemers onduidelijkheid. De KLM-piloten weten niet meer goed wie nu eigenlijk echt de baas is bij de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij, aldus de krant.

'Hollandse Transavia-formule naar Europa' | Nederlander wordt topman Transavia Europe | 'Staken kan carrière negatief beïnvloeden'