Het nieuwe Financieel Toetsing Kader (FTK) voor pensioenen raakt vijftigers het hardst. Dat blijkt uit de berekening van onafhankelijk pensioenconsulent Aon Hewitt. 

Zo meldt Radar maandagavond. 

Volgens de berekening hebben dertigers het meeste baat bij de nieuwe regeling. De dertiger kreeg eerder in totaal 450.000 euro pensioen, na invoering van het nieuwe FTK zou dat 487.000 euro worden. 

Terwijl de dertiger er 37.000 euro op vooruit gaat, gaat de zeventiger er 11.000 euro op achteruit van 500.000 euro naar 489.000 euro. 

De vijftiger kon met de oude rekenmethode op 434.000 euro rekenen. Dat wordt volgens Aon Hewitt 428.000 euro. Het verschil tussen de vijftigers en de zeventigers komt dan uit op 61.000 euro.

Het televisieprogramma heeft de vooruitzichten van deze leeftijdsgroepen vergeleken in een gemiddeld fictief fonds. De dertiger werkt daarin tot 71 jaar, de vijftiger tot 68 en de zeventiger tot 65 met allen hetzelfde modale inkomen van 34.500 euro op 35-jarige leeftijd.

Ministerie

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt in een reactie dat er niet één generatie onevenredig hard getroffen wordt door de nieuwe regeling.

"De nieuwe financiële spelregels voor de pensioenfondsen zijn eerlijk voor iedereen. De lusten en lasten moeten eerlijk over jong en oud worden verdeeld. De berekeningen van het Centraal Cultureel Planbureau (CPB) laten zien dat dit ook lukt. De berekeningen van Aon Hewitt bevestigen dit", aldus een woordvoerder.

"De berekeningen van Aon Hewitt passen dus in het beeld van het CPB, maar wekken door de gekozen voorbeeldscenario's ten onrechte de indruk dat oudere generaties er altijd op achteruit gaan."