De Vereniging Eigen Huis maakt zich zorgen over de almaar stijgende woonlasten voor huizenbezitters

AMSTERDAM - De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar flink, zo schrijft de Telegraaf. De woonlasten zullen dit jaar met 5,6 procent stijgen, meer dan 1 procent meer dan de inflatie. De krant haalt deze informatie uit een onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (
Coelo

De goedkoopste gemeente is Oostburg in Zeeland. Daar betalen de inwoners 334 euro per huishouden per jaar. De duurste gemeente is Abcoude met 975 euro per jaar. Gemiddeld in Nederland wordt er 587 euro per huishouden per jaar betaald.


Klik hier

Vereniging Eigen Huis

De belangenvereniging van huiseigenaren, de
Vereniging Eigen Huis

Onbetaalbaar

De belangenclub maakt zich zorgen over de almaar stijgende woonlasten voor huizenbezitters. Wonen zou haast onbetaalbaar worden. De VEH reageert op een dinsdag gepubliceerd rapport van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Uit dat onderzoek blijkt dat de woonlasten dit jaar gemiddeld met 5,6 procent stijgen, meer dan de hoogte van de inflatie. In sommige steden dalen de lasten, anderzijds stijgen de woonlasten in een enkele gemeente met maar liefst 36 procent.

De VEH signaleert ook een positieve ontwikkeling. Veel gemeenten maken gebruik van de mogelijkheid de Onroerend Zaak Belasting (OZB) te splitsen in verschillende tarieven voor woningen en bedrijfspanden.