Consumentenprijzen in België zijn gedaald. De inflatie kwam in september uit op min 0,12 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder, zo maakte de Belgische federale overheidsdienst Economie maandag bekend.

Het is de eerste keer sinds november 2009 dat de prijzen in België dalen en dat er dus deflatie is. Toen was er ook sprake van een daling met 0,12 procent.

De prijsdaling in september hing vooral samen met het goedkoper worden van vliegtuigtickets, fruit en vis. Hogere prijzen voor groenten, buitenlandse pakketreizen en vakantiedorpen compenseerden de daling gedeeltelijk.

In augustus was er al nauwelijks sprake van een prijsstijging; de inflatie bedroeg toen 0,02 procent. In juli was de inflatie op jaarbasis nog 0,34 procent.

ECB

In Europa woedt al enige tijd deflatiegevaar. De Europese Centrale Bank (ECB) probeert de lage inflatie in de eurozone te beteugelen door de belangrijkste rente te verlagen, goedkope leenprogramma's voor banken op te zetten en gebundelde hypotheken en leningen op te kopen.

Zo moeten de bankbalansen worden ontzien waardoor er meer geld in de reële economie terechtkomt, dit zou een stuwend effect op het prijspeil moeten hebben. 

Officieel heeft de ECB een stabiele inflatie in de eurozone als belangrijkste doel, de toezichthouder streeft naar een percentage van dichtbij maar onder de 2. Het opkopen van staatsobligaties is een laatste redmiddel om de prijzen weer aan te jagen. Dit zou echter de noodzaak om bezuinigingen en hervormingen door te voeren verlagen. 

Voor het eerst deflatie in Italië sinds 1959 | Vijf vragen over inflatie