De Oostenrijkse regering ziet niets in de nieuwe tolplannen van Duitsland. 

Ze overweegt zelfs een rechtszaak aan te spannen als de plannen worden uitgevoerd, zei de Oostenrijkse minister Alois Stöger van Infrastructuur zaterdag tegen radiostation ÖRF.

Zolang EU-burgers verschillend worden behandeld, zullen wij alle instrumenten inzetten tegen ''discriminatie van buitenlanders'', zei Stöger. De Duitse minister Alexander Dobrindt van Verkeer wil de tol voor iedereen invoeren.

Duitse weggebruikers krijgen echter een compensatie in de vorm van lagere wegenbelasting.

Beieren

Gemeentes in de Duitse deelstaat Beieren lieten maandag al weten niet blij te zijn met plannen om de heffing alleen in te voeren op snelwegen en de 'kleine' wegen te ontzien.

Die wegen worden door mensen in de grensstreek vaak gebruikt om inkopen te doen in Duitse winkels en van de Duitse horeca gebruik te maken. De Duitse tolplannen leidden bij de introductie ervan in november al tot ophef in Duitsland, maar ook in Nederland.

'grotesk'

Vorig weekend lekte de laatste plannen van Dobrindt uit. De Groene oppositie heeft het bijgestelde plan 'grotesk' genoemd. Veel automobilisten zouden helemaal niet beseffen dat zij op een federale weg rijden.

Voorzitter Uwe Brandl van de vereniging van Beierse gemeentes noemde de tolplannen ''absolute onzin''. Ze zouden ''onze gemeentes laten verzuipen met sluipverkeer''.