Luchtvaartmaatschappij Air France heeft opnieuw een voorstel neergelegd bij de vakbonden om een einde te maken aan de pilotenstaking die het bedrijf al bijna twee weken parten speelt. 

Dat maakte het Franse zusterbedrijf van KLM vrijdag bekend. De onderhandelingen lopen nog, aldus Air France.

Het nieuwe aanbod bevestigt dat de oprichting van een Europese prijsvechter onder de paraplu van Transavia van de baan is. Daar staat wel tegenover dat de limiet die in 2007 is gesteld aan de groei van Transavia in Frankrijk, komt te vervallen. Daardoor zal de eigen vloot eerder dan afgesproken groter worden dan de huidige veertien toestellen.

Air France-KLM wil nu volgend jaar zomer beginnen met de verdere uitbreiding van de vloot van Transavia. Zo denkt het bedrijf in ieder geval zijn leidende marktpositie als aanbieder van vakantievluchten van en naar de Parijse luchthaven Orly te kunnen veiligstellen. Het levert bovendien op termijn duizend banen op, waarvan 250 voor piloten.

Transavia

Vliegers van Air France die naast hun normale werk voor de prijsvechter willen gaan vliegen, zullen dat wel moeten doen tegen de arbeidsvoorwaarden die daar gelden. Zij krijgen twee verschillende arbeidscontracten. Air France garandeert dat zij hun plek in de rangorde binnen het pilotenkorps behouden.

De uitbreiding van Transavia Frankrijk ligt nauwelijks minder gevoelig bij het personeel van Air France dan de inmiddels gesneuvelde plannen voor een Europese tak van de prijsvechter. Gevreesd wordt dat Air France routes rechtstreeks overhevelt naar zijn met goedkopere krachten werkende dochtermaatschappij.