Gehandicaptenverzorger Philadelphia trekt zich terug uit 150 van de 200 gemeenten waar de instelling nu werkzaam is. 

De op een na grootste gehandicapteninstelling van Nederland ziet zich daartoe gedwongen door de hervormingen in de langdurige zorg, waarbij zorgtaken worden overgedragen naar gemeenten. Dat bevestigt een woordvoerder vrijdag na berichtgeving in NRC Handelsblad

Door die veranderingen zou Philadelphia vanaf volgend jaar met tweehonderd verschillende gemeenten moeten onderhandelen. Dat is onbegonnen werk en levert bovendien een hoop bureaucratie op, zo stelt bestuursvoorzitter Greet Prins in de middagkrant. Nu doet de zorginstelling nog zaken met ongeveer dertig zorgkantoren. 

Philadelphia kiest er daarom voor om alleen in de vijftig belangrijkste gemeenten mee te dingen naar nieuwe contracten voor de begeleiding van verstandelijk gehandicapten. De instelling kiest daarbij vooral stedelijke gemeenten, waar Philadelphia relatief veel gehandicapten behandelt. 

In de gemeenten die volgend jaar aan de kant worden geschoven begeleidt de instelling slechts enkele gehandicapten. Door de stap moeten nu 450 tot 600 verstandelijk beperkten op zoek naar een nieuwe zorgverlener, zo schat Prins. 

Philadelphia kondigde eind vorig jaar al aan negenhonderd banen te gaan schrappen. Die reorganisatie heeft te maken met het verdwijnen uit 150 gemeenten, zo stelt de zegsvrouw. Bij de instelling werken nu nog zo'n 7.600 mensen.