Air France roept zijn piloten op onmiddellijk weer aan het werk te gaan. Dat deed het Franse luchtvaartbedrijf vrijdag. 

De pilotenvakbonden lieten eerder weten de staking door te zetten tot nader order, ondanks een handreiking van het bestuur van het bedrijf.

Woensdagavond deed Air France een voorstel dat tegemoet leek te komen aan de belangrijkste eis van de vakbonden.

Het bedrijf bood aan zijn plan voor een nieuwe Europese prijsvechter onder de merknaam Transavia in de prullenbak te gooien.

Het zusterbedrijf van KLM wil wel de Franse tak van Transavia uitbreiden, onder de voorwaarden die daarvoor eerder overeen zijn gekomen met de vakbonden. De bonden hebben echter meer noten op hun zang, onder meer over arbeidscontracten, maar hun voorstellen werden verworpen.

Verlies

Air France riep vrijdag de bonden op om de gesprekken met het bestuur weer voort te zetten. Air France verliest naar eigen zeggen 15 tot 20 miljoen euro per dag door de staking.

De kleinere pilotenvakbond SPAF liet vrijdagmiddag weten dat het bestuur van Air France een afspraak met de bonden, die in de ochtend zou plaatsvinden, niet door heeft laten gaan.

Ook zouden de gesprekken met de bonden van donderdag volgens SPAF, op initiatief van Air France, na vier uur zijn geschorst. Volgens de bond zoekt Air France niet naar manieren om de staking op te lossen.

'Hollandse Transavia-formule naar Europa' | Nederlander wordt topman Transavia Europe | 'Staken kan carrière negatief beïnvloeden'