Voedselbanken krijgen nog maar zelden overgebleven groente en fruit van telers. 

De boeren kampen door de Russische boycot met een overschot, maar zelfs nadat de Europese opkoopregeling is opgeschort, geven de telers weinig weg.

Dat meldt BNR Nieuwsradio vrijdag.

Pien de Ruig van Voedselbanken Nederland zegt op de radiozender erg teleurgesteld te zijn. "We hadden hoge verwachtingen en op dit moment komt er niks."

Steun

De Europese Unie nam op 18 augustus verschillende steunmaatregelen voor bederfelijke groente en fruit, als reactie op het Russische importverbod. De EU besloot deze 10 september op te schorten wegen dubieuze claims.

Bij sommige producten bijvoorbeeld, overstegen de claims uit één EU-lidstaat de totale jaarlijkse export naar Rusland.

Het budget van 125 miljoen euro voor boeren en telers die door de Russische boycot getroffen zijn, was "in het bijzonder" bedoeld voor het weggeven van groente en fruit aan voedselbanken, lichtte Eurocommissaris Dacian Cioloș nog toe in augustus.

Stilgevallen

Toen de regeling werd opengesteld, kregen voedselbanken appels, peren, paprika's en tomaten, zegt De Ruig. "Maar sinds die interventieregeling opgeschort werd op 10 september, is het stilgevallen."

In een reactie zegt een woordvoerster van landbouworganisatie LTO Nederland het te betreuren dat Voedselbanken slechts één week groente en fruit hebben ontvangen. "Maar telers kunnen niet zomaar rechtstreeks aan Voedselbanken leveren." Volgens haar raakte het geld van de EU dat hier voor uitgetrokken was snel op. 

De LTO-zegsvrouw benadrukt dat het niet zo is dat er nu groente en fruit wordt vernietigd. ''Er worden geen producten doorgedraaid. Veel van deze producten gaan nu naar de markt, helaas tegen veel lagere prijzen''.