Telecombedrijf KPN is al zo'n twee jaar gestopt met het voortrekken van vrouwen voor hoge functies. 

De reden is dat de ''focus op vrouwen'' ten koste ging van hoger opgeleide allochtone mannen. Dat heeft KPN-directeur Jasper Rynders gezegd in een interview met het blad Intermediair.

"Gegeven de snelle verkleuring van de Nederlandse samenleving is dit een onwenselijk bijeffect. Vanuit verschillende groepen hebben wij te horen gekregen dat ze dit een zeer kwalijke zaak vinden", aldus Rynders.

Ondanks een "positief effect op het aantal vrouwen werkzaam in de organisatie" hanteert het bedrijf daarom geen specifiek vrouwenquotum meer.

Verwachtingen

Rynders: "Het heeft goed geholpen om het thema op de agenda te krijgen, maar niet alle verwachtingen zijn uitgekomen. Het gerichte vrouwenbeleid heeft slechts voor een deel de verandering gebracht die we beoogden."

Janine Vos, directeur personeelsbeleid bij KPN, benadrukte dat KPN zich meer inzet om ander om bepaalde groepen op de arbeidsmarkt een grotere kans te geven binnen de onderneming.

Daarbij noemde ze naast vrouwen bijvoorbeeld allochtonen of gehandicapten. ''Feitelijk is het beleid juist verbreed'', zo gaf ze aan. Ook topman Eelco Blok deelt die mening.

Achtergrond

"Uiteindelijk zie je vooral blanke, hoger opgeleide vrouwen, tussen de veertig en vijftig jaar oud met dezelfde sociale achtergrond binnenkomen. Een aantal leek in gedrag en capaciteit erg op de mannen die er al zaten inclusief hun tekortkomingen", aldus de directeur.

KPN voerde in 2009 een vrouwenquotum in onder leiding van de toenmalige topman Ad Scheepbouwer. 

Interessante conclusie

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) vindt het een ''interessante conclusie'' van KPN, omdat het bedrijf volgens haar op dit gebied een van de voorlopers was.

''Ze concluderen nu dat allochtone mannen niet aan bod komen en dat vrouwen eigenlijk te veel lijken op de mannen die ze al hadden. Dat zijn conclusies die we mee moeten nemen, want we willen juist meer diversiteit, ook aan de top van het bedrijfsleven. En niet steeds klonen van de mensen die er al zitten'', zei Bussemaker in een reactie.

Begin september bleek uit cijfers dat vrouwen in het Nederlandse bedrijfsleven nog altijd niet vaak aan de top verschijnen.

Boos

PvdA-Kamerlid Keklik Yücel is boos over het besluit en noemt in een reactie de redenering van KPN "onzin". ''Alsof er geen hoogopgeleide allochtone vrouwen zijn.'' Op deze wijze zal het diversiteitsbeleid, bedoeld om discriminatie te bestrijden, niet opschieten, zegt het Kamerlid.

''Ik had al een debat aangevraagd over meer vrouwen in de top. Daarbij ga ik ook de ontwikkelingen bij KPN betrekken.''

Ook GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is niet blij met de beslissing van KPN. ''Minister Jet Bussemaker zei al dat in het huidige tempo in 2030 30 procent van de topfuncties door vrouwen bezet wordt. Dat is veel te traag.

Er moeten daarom wettelijke quota komen voor het bedrijfsleven. Met dit soort excuses van bedrijven over maatwerk blijven vrouwen nog altijd ondervertegenwoordigd in de top.''

Bekijk hier de reactie van minister Bussemaker:

Bekijk de reactie van minister BussemakerMeer vrouwen in top Nederlands bedrijfsleven