Voor het eerst in jaren krijgt de markt voor zorgverzekeringen te maken met een nieuwkomer. 

Het gaat om Anno12, dat zich in de vorm giet van een coöperatieve onderneming en op 1 januari volgend jaar met 20.000 klanten hoopt te beginnen.

Anno12 maakte donderdag bekend van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) toestemming te hebben gekregen de zorgmarkt te betreden en dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) akkoord is gegaan met de modelpolis voor de basisverzekering.

Anno12 is een initiatief van de voormalig bestuursvoorzitter Rob Adolfsen van zorgverzekeraar Agis, die vier jaar geleden is overgenomen door Achmea.

Else

Adolfsen en zijn familie droegen circa 1 miljoen euro bij aan het startkapitaal van 3,4 miljoen euro. Een andere financier is volgens Adolfsen het maatschappelijke investeringsfonds Else. Via crowdfunding werd nog eens een half miljoen euro binnengehaald.

De nieuwe zorgverzekeraar wordt een coöperatie met leden. Zij worden eigenaar van de onderneming door zich via ledencertificaten in te kopen. Adolfsen zegt 10.000 leden nodig te hebben om van start te kunnen gaan. Iedereen kan lid worden.

Onderscheiden

Anno12 wil zich onderscheiden van andere zorgverzekeraars door in te zetten op bewust gedrag van haar leden met betrekking tot gezondheid en zorg.

''Als iedereen dat zou doen, kunnen de kosten van de Nederlandse gezondheidszorg omlaag", zegt de initiatiefnemer. Dat betekent niet dat de nieuwe zorgverzekeraar alleen gezonde mensen wil binnenhalen. ''Voor Anno12 maakt het niet uit of iemand gezond dan wel (chronisch) ziek is'', benadrukt Adolfsen.