Nederlandse ziekenhuizen moeten tientallen miljoenen euro's terugbetalen aan zorgverzekeraars vanwege fouten in declaraties. 

Dat zegt Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter bij Menzis, donderdag in Het Financieele Dagblad. De onjuiste declaraties kwamen aan het licht na een extra controle die de ziekenhuizen onlangs zelf hebben uitgevoerd.

"Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond, maar het gaat richting tientallen miljoenen", zo stelt de vroegere minister voor grotestedenbeleid. De ziekenhuizen hebben hun declaraties van de afgelopen twee jaar nog eens doorgespit op ongeregeldheden of onduidelijkheden nadat bij het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht vorig jaar fouten werden geconstateerd.

25 miljoen

Die onjuiste declaraties - in totaal een bedrag van bijna 25 miljoen euro - leverden het Utrechtse ziekenhuis een berisping van de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) op. Het Sint Antonius moest daarbij een boete van tweeënhalf miljoen euro betalen.

Bij de naspeuringen bij andere ziekenhuizen zijn volgens de zestigjarige Van Boxtel 'op flinke schaal elementen aangetroffen die overeenkomen met de fouten in het Antonius'.

Bij het Sint Antonius werden de declaraties overigens niet met opzet verkeerd opgevoerd. Het ging vooral om een interpretatieverschil over welke kosten teruggevraagd mochten worden.

Zo bleek bij het Utrechtse ziekenhuis dat voor patiënten die langer dan twee uur in het ziekenhuis waren soms een standaard dagverpleging in rekening werd gebracht. Dat mag echter alleen op bepaalde afdelingen.