De piloten van Air France hebben hun stakingen nog niet opgeschort, ondanks de toezegging van de directie woensdagavond om te stoppen met het omstreden Transavia Europe-project. 

Later op donderdag wordt wel een reactie van de stakers verwacht. Dat schrijven Franse media.

De piloten en de directie van Air France hebben tot diep in woensdagnacht nog onderhandeld. De pilotenvakbond, SNPL, wil de stakingen pas stoppen als die gesprekken tot een definitieve overeenkomst hebben geleid.

Woensdagavond deed Air France een voorstel dat tegemoet leek te komen aan de belangrijkste eis van de piloten, van wie een groot deel al voor de elfde dag op rij staakt. Het bedrijf bood aan zijn plan voor een nieuwe Europese prijsvechter onder de merknaam Transavia in de prullenbak te gooien.

Tegenvoorstel

De piloten hebben meer noten op hun zang en hebben een tegenvoorstel ingediend. Maar dat heeft de directie verworpen. Air France heeft nu een tweede aanbod van de bonden in beraad, twitterde de woordvoerder.

De piloten ageren tegen de plannen van Air France-KLM om met Transavia Europe een eigen prijsvechter in de markt te zetten. De piloten vrezen dat hierdoor de arbeidsvoorwaarden worden versoberd.

Eerder deze week werden de plannen met de prijsvechter al opgeschort. Dat leidde echter niet tot een einde van de stakingen die het bedrijf twintig miljoen euro per dag kosten en waardoor ongeveer de helft van de vluchten uitvallen. De directie van Air France heeft de stakers nu de plannen definitief van tafel zijn nogmaals opgeroepen om weer aan het werk te gaan.

De directie van Air France praat donderdag vanaf 15.00 uur verder met de vakbonden. Dat heeft SNPL, de grootste pilotenorganisatie, donderdag in een verklaring laten weten.

'Hollandse Transavia-formule naar Europa' | Nederlander wordt topman Transavia Europe | 'Staken kan carrière negatief beïnvloeden'