De Russische economie kampt met een sterke vertraging van de groei, vooral omdat de consumentenbestedingen in Rusland onder druk staan door de spanningen rond Oekraïne. 

Dat schrijft de Wereldbank in een woensdag gepubliceerd rapport.

De Wereldbank verwacht dat de Russische economie dit jaar met 0,5 procent zal groeien, met 0,3 procent in 2015 en 0,4 procent in 2016. Vorig jaar ging de Russische economie nog met 1,3 procent vooruit. 

De Wereldbank spreekt van een periode van bijna-stagnatie voor Rusland.

Groeimotor

Het instituut uit Washington denkt dat de consumptie veel minder sterk zal toenemen dan voorheen, terwijl die goed is voor ongeveer de helft van de Russische economie. ''De belangrijkste groeimotor loopt vast'', aldus de Wereldbank.

Rusland slaagde er woensdag wel voor het eerst in ruim 2 maanden in geld op te halen op de financiële markten. Het land sleet voor 10 miljard roebel (205 miljoen euro) aan obligaties met een looptijd tot 2023, tegen een rente van 9,4 procent.

De voorgaande negen veilingen van staatsleningen moesten worden afgeblazen omdat er te weinig interesse was van investeerders.

Sancties

De Russische financiële markten zijn de afgelopen maanden hard geraakt door het conflict van Rusland met Oekraïne en de sancties die daardoor tegen het land zijn ingesteld. Daardoor is de roebel tot een historisch dieptepunt gezakt en is de rente op Russische staatsleningen stevig opgelopen.