Het Nederlandse overheidstekort is in het eerste halfjaar van 2014 gegroeid met 5,1 miljard euro ten opzichte van een jaar eerder.

Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  Het begrotingstekort komt na het eerste halfjaar van 2014 uit op 9,4 miljard euro, wat gelijk is aan 3 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP). 

Volgens Europese begrotingsafspraken mag het tekort niet hoger uitvallen dan die 3 procent. Eind maart 2015 maakt het CBS het begrotingstekort over heel 2014 bekend. Dit cijfer is bepalend voor het voldoen aan de Europese afspraken. 

De overheidsinkomsten lieten een daling zien van 600 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar, die veroorzaakt wordt door tegenvallende aardgas- en dividendopbrengsten.

Hogere opbrengsten uit belastingen en sociale premies konden het verlies niet goedmaken. 

Overheidsuitgaven

De overheidsuitgaven stegen in de eerste twee kwartalen met 4,5 miljard euro ten opzichte van vorig jaar. Dit heeft vooral te maken met de wegvallende inkomsten van een veiling van telecomfrequenties, begin 2013. 

Als deze eenmalige meevaller niet wordt meegenomen, blijkt dat de overheidsuitgaven sinds 2010 vrijwel stabiel zijn.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jolien ten Velden