Griekenland zou vanaf volgend jaar weer in staat moeten zijn in zijn eigen financieringsbehoefte te voorzien, zonder nieuwe noodleningen te hoeven vragen. 

Dat heeft premier Antonis Samaras dinsdag gezegd tijdens een bezoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Griekenland werd de afgelopen jaren overeind gehouden met steun van de overige eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Ook schuldeisers hebben stevig moeten bloeden om het land weer financieel gezond te maken. De Grieken hebben als voorwaarde voor die hulp ingrijpende hervormingen moeten doorvoeren.

Volgens Samaras werpen die ingrepen hun vruchten af en vertoont de Griekse economie tekenen van herstel. ''Wij moeten weer een normaal land worden, en we hebben bewezen dat we betrouwbaar zijn en op eigen benen kunnen staan'', zei de regeringsleider.

Diepe recessie

Griekenland zit al zes jaar in een diepe recessie en heeft de werkloosheid hard zien oplopen. Meer dan een kwart van de Griekse beroepsbevolking zit zonder baan. Bij de opening van het parlementaire jaar eerder deze maand voorspelde Samaras evenwel dat de Griekse economie nog dit jaar eindelijk weer een lichte groei vertoont.

Dossier Griekenland