De arbeidsomstandigheden bij de acht grootste koeriersbedrijven van Nederland zijn ondermaats en moeten worden verbeterd. Dat zegt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag na gesprekken met 31 koeriers.

Het werk van pakketbezorgers is 'zwaar belastend' omdat de werkdruk en de fysieke belasting groot zijn. Vooral freelance koeriers hebben het moeilijk, aldus de Inspectie.

Pakketbezorgers die als zelfstandig ondernemer worden ingehuurd door koeriersbedrijven werken doorgaans tussen de vijftig en zestig uur per week, zo blijkt uit de inventarisatie van de vroegere Arbeidsinspectie.

De zzp'ers hebben door de werkdruk nauwelijks tijd voor pauze en wanneer ze ziek zijn moeten ze zelf een vervanger zoeken.

Loon

Over loon valt bovendien niet of nauwelijks te onderhandelen. Ook moeten de zelfstandige koeriers zich aan een hoop regels van het koeriersbedrijf houden.

Van opdrachtgever veranderen - of ander werk gaan doen - is in veel gevallen echter onmogelijk, omdat veel zelfstandigen een eigen autobus hebben gekocht of een langlopend leasecontract hebben afgesloten.

De Inspectie stelt daarom dat er 'extra aandacht' voor de koerierssector nodig is. De acht bedrijven, waaronder PostNL, DHL en TNT Express, moeten bovendien een plan van aanpak maken om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.