Werknemers bij de chloorfabriek van AkzoNobel in Rotterdam gaan woensdagmiddag 24 uur in staking. Dit meldde FNV Bondgenoten dinsdag.

Afgelopen vrijdag besloten de vakbondsleden de werkstaking weer op te pakken, omdat AkzoNobel weigert in gesprek te gaan met de vakbonden over een eigen cao voor het bedrijf.

Naast een aparte ondernemings-cao eisen de werknemers een salarisverhoging van 10 procent. Dit is een optelsom van het achterblijven van de lonen ten opzichte van de inflatie in de afgelopen jaren, het verschil in lonen met andere bedrijven en de looneis van 3 procent voor het jaar 2014, aldus de vakbond.

AkzoNobel vindt deze eis onrealistisch en onredelijk, vooral gezien de moeizame situatie in de gehele basischemie die al onder grote druk staat door de hoge energieprijzen in Europa.

Op 8 september staakten ongeveer 50 medewerkers voor het eerst. Ze bouwden daarbij de productie af tot 40 procent van de maximale capaciteit.

Kort geding

De rechtbank in Rotterdam bepaalde in een kort geding de productie niet mag dalen tot onder de 40 procent van de capaciteit, in verband met de veiligheid en milieurisico's.

AkzoNobel eiste dat de staking zou worden verboden of zou worden ingeperkt tot 5 dagen, maar dit werd door de rechter verworpen. Bij de fabriek werken zo'n 95 mensen.