Banen van minder dan twaalf uur worden steeds vaker door jongeren vervuld.

Dat blijkt dinsdag uit gegevens over het tweede kwartaal van 2014 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ruim 60 procent van de mensen met zo'n kleine baan is tussen de vijftien en 25 jaar. In 2000 ging het nog om 53 procent.

Bijna 900.000 mensen werkten in die periode minder dan twaalf uur per week. Dat is 11 procent van alle werkenden. Bijna 7,2 miljoen mensen hadden in het tweede kwartaal juist een baan van twaalf uur of meer.

Niet meer

Driekwart van de mensen met een kleine baan wil niet meer dan twaalf uur werken. Negen van de tien jongeren met zo'n baantje willen dat niet, omdat ze nog een opleiding volgen. Voor 60 procent van hun collega's tussen de 35 en 45 jaar is zorg voor het huishouden de belangrijkste reden.

Voor een kwart van de 45- tot 55-jarigen is ziekte of arbeidsongeschiktheid een reden om geen extra uren te willen werken. Personen van tien jaar ouder noemen prepensioen of de hoge leeftijd het vaakst.

Horeca

Vier op de tien mensen met een kleine baan werken in de handel, vervoer en horeca. Van deze groep is 80 procent tussen de vijftien en 25 jaar. De meesten van hen werken in een winkel of in de bediening.

De kleine banen binnen de zorg of bij de overheid worden vooral door vrouwen vervuld.