Google gaat een groot datacenter bouwen in de Eemshaven. Het Amerikaanse techbedrijf investeert 600 miljoen euro in het project, dat in de provincie Groningen tot extra werkgelegenheid moet leiden. 

Dat maakt minister Henk Kamp (Economische Zaken) dinsdag bekend.

Volgens de minister levert het datacenter de komende jaren honderdvijftig banen op in de regio. 

De tienduizenden servers worden gebouwd op een terrein van ruim veertig voetbalvelden groot. Google heeft al een klein datacenter in de Eemshaven, met een capaciteit van 20 megawatt. De Amerikaanse techgigant heeft de servers nodig om zijn diensten, zoals de zoekmachine, Gmail en Google Drive, uit te kunnen voeren. 

Noorden

"Deze investering van Google laat zien dat het Noorden een aantrekkelijk gebied is om in te investeren", zegt Kamp. Volgens de bewindsman zijn er goedopgeleide technici en bouwvakkers beschikbaar, ligt er een betrouwbare energie- en ICT-infrastructuur en is er ruimte om te bouwen.

Maar één van de belangrijkste redenen dat Google zijn datacenter vlakbij het Groningse Delfzijl bouwt, is vanwege de ligging van een belangrijk internetknooppunt op die plek. Elf van de vijftien internetkabels die Europa en de Verenigde Staten met elkaar verbindt komen daar aan land. Begin 2016 moet het datacenter in gebruik worden genomen.

Groningen Seaports

Havenbedrijf Groningen Seaports verkocht 50 hectare bouwgrond aan Google, maar wil niet zeggen hoeveel geld ze daarvoor hebben gekregen. Het havenbedrijf wil meer datacenters naar de Eemshaven halen en zegt in gesprek te zijn met andere technologieconcerns.

Post wil niet zeggen of ze ook in gesprek zijn met Apple, dat ook interesse zou hebben om zich te vestigen in de Eemshaven.