OUDE PEKELA - Nog net om 'vijf voor twaalf' is bij kartonfabriek Kappa een nieuwe CAO bereikt. Daardoor komt de voor dinsdag geplande staking te vervallen. De 1100 werknemers krijgen er 4,32 procent bij op jaarbasis.
Kappa

De werknemers van zes kartonfabrieken van Kappa wilden dinsdag vanaf 6.00 uur voor onbepaalde tijd in staking gaan. De inzet van het conflict was een verschil van 0,4 procent. De vakbond eiste 4 procent loonstijging in de nieuwe CAO; de werkgever ging in eerste instantie volgens de bond niet verder dan 3,6 procent.

De werknemers van Kappa krijgen er op 1 april 3 procent bij. Dan volgt per 1 oktober nog eens een procent en aan het einde van het jaar wordt een zogeheten pensioenmodule premievrijgemaakt. Dat scheelt ook nog eens 0,32 procent. De vakbonden FNV Bondgenoten en de Bedrijvenbond CNV reageren beiden tevreden. De CAO loopt een jaar.

De 1100 werknemers maken karton voor onder meer vis-, groente- en fruitdozen. Dit gebeurt in vestigingen te Oude Pekela (2), Hoogezand, Sappemeer, Nieuweschans en Coevorden.

Kappa Packaging boekte over vorig jaar een omzet van 2,5 miljard euro. De winst voor rente, belasting en afschrijvingen was 422 miljoen; de uiteindelijke nettowinst was 11 miljoen euro. Kappa was maandag niet voor reactie bereikbaar.