Bestuursvoorzitter Jean-Pierre Bienfait van kinderopvangbedrijf Smallsteps, de voortzetting van het failliet gegane Estro, heeft zijn functie neergelegd. 

Dat heeft een woordvoerster van het bedrijf vrijdag bevestigd na berichtgeving door zakenwebsite NRC Q.

Bienfait heeft eerder het personeel over zijn vertrek ingelicht via een interne nieuwsbrief. De commotie en onrust die zijn ontstaan door het faillissement en de doorstart is naar eigen zeggen de reden dat hij opstapt.

Estro, het grootste kinderdagverblijf van Nederland, ging begin juli failliet en maakte met 250 vestigingen en 2.750 werknemers meteen een doorstart onder de naam Smallsteps. 130 vestigingen sloten de deuren waardoor rond de 850 mensen hun baan verloren.

Bonus

Jean-Pierre Bienfait zou twee maanden voordat Estro failliet ging, een bonus van ruim 41.000 euro hebben gekregen. Financieel directeur Kris Geysels zou een bedrag van 33.000 euro hebben ontvangen.

De curator onderzoekt dit. Minister Lodewijk Asscher verklaarde donderdag dat het "verontrustend en laakbaar" is als de top van de failliete kinderopvang zichzelf een bonus zou hebben uitgekeerd. 

Estro werd overgenomen door de Britse investeerder H.I.G. Capital. H.I.G. betaalde zo'n 5,5 miljoen euro voor 250 vestigingen van Estro. 

Concurrent SWK verklaarde kwaad te zijn om dit zogenaamde flitsfaillissement. Hierbij wordt heimelijk al een doorstart voorbereid zonder dat er faillissement is aangevraagd. Volgens SWK-directeur Ad Doorneveld was er hierdoor sprake van concurrentievervalsing.