De Russische regering heeft ingestemd met de begroting voor de periode 2015 tot en met 2017 en gaat een reservefonds oprichten van 190 miljard roebel (3,8 miljard euro) om de negatieve gevolgen van de westerse sancties te kunnen opvangen. 

Dat werd donderdag bekendgemaakt.

Volgens de Russische minister van Financiën Anton Siloeanov zal het begrotingstekort in de komende drie jaar in totaal uitkomen op 0,6 procent van het bruto binnenlands product.

De regering gaat geen btw invoeren om de belastinginkomsten op te krikken, aldus de minister.

Premier Dmitri Medvedev zei dat Rusland de schuld laag zal houden, de economische stabiliteit wil garanderen en de verplichtingen voor sociale uitgaven zal nakomen, ondanks de druk op de begroting en de afzwakkende Russische economie. Volgens Medvedev is het grootste probleem voor de Russische economie de grote onzekerheid over de economie.

Poetin

De Russische president Vladimir Poetin liet donderdag weten dat de westerse sancties tegen zijn land de principes van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) schenden. Hij gaf aan dat de beste manier om de sancties te bestrijden het ontwikkelen van de binnenlandse markt is.

Door de sancties wordt Rusland uitgedaagd om zijn economie te versterken, de concurrentie te verbeteren en de kredietverlening aan te jagen, aldus Poetin.

Rusland is sinds 2012 lid van de WTO.