AMSTERDAM - ASM International (ASMI), toeleverancier van de chipindustie, heeft over het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies geleden van 12,2 miljoen euro. Dit heeft de onderneming uit Bilthoven maandag nabeurs bekendgemaakt.

Dit resultaat ligt beneden de verwachting van analisten. Die rekenden in doorsnee op een nettoverlies van 7,9 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2001 boekte het bedrijf nog een nettowinst van 18,5 miljoen euro.

ASMI had in de eerste drie maanden van dit jaar ook te kampen met een omzetdaling tot 100,6 miljoen euro. Vergeleken met een jaar geleden is dat een daling met 49,9 procent.

Ten opzichte van het vorige kwartaal is de omzetdaling 4,5 procent. In die laatste drie maanden van 2001 boekte de onderneming een nettoverlies van 9,7 miljoen euro.

Stijgende lijn

ASMI kreeg in het eerste kwartaal voor 108,2 miljoen euro aan nieuwe orders binnen, 15,8 procent meer dan in de voorgaande drie maanden. De onderneming verwacht dat de stijgende lijn in het orderboek de komende maanden zal aanhouden. Maar desondanks zullen de resultaten in het tweede kwartaal niet of nauwelijks verbeteren.

De onderneming verwacht dat zowel de omzet als het verlies vergelijkbaar zal zijn met de resultaten van het eerste kwartaal.