AMSTERDAM - De onrust in telecomland heeft maandag zijn weerslag gehad op de Europese effectenbeurzen. Het Zweedse Ericsson en het Amerikaanse Lucent presenteerden teleurstellende kwartaalcijfers, waarop beleggers scherp reageerden.


Bekijk de video

In Amsterdam daalde de toonaangevende AEX-index dientengevolge met 2,85 punten (0,54 procent) tot 525,38 punten.

Ericsson sleepte ook de andere Europese effectenbeurzen mee. In Londen sloot de FTSE-index 0,4 procent lager en in Parijs daalde de CAC-index 1 procent. Op de beurs in Frankfurt, die pas om 20.00 uur sluit, stond de DAX-index aan het eind van de middag 1,4 procent in de min.

KPNQwest

In Amsterdam waren de sterkste dalers telecombedrijven KPN en KPNQwest. KPN zakte 3,5 procent tot 5,50 euro en KPNQwest verloor ,7 procent op 2,33 euro. Alleen automatiseerder Getronics deed het nog slechter. Dat fonds leverde 4,9 procent in op 3,29 euro.

MidKap

In de MidKap-index (slot - 0,44 procent op 531,49 punten) was Vopak de grote verliezer. Het bedrijf maakt de fusie van drie jaar geleden ongedaan. Daardoor zakte het fonds 5,9 procent tot 20,80 euro. Vopak wil voor 150 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven.

Een beursanalist in Amsterdam spreekt van een begrijpelijke reactie. "Zo'n daling ligt voor de hand na de sterke stijging afgelopen vrijdag. Dat was een hele sprong." Vrijdag steeg Vopak 7,3 procent.

Corus

Het staalconcern Corus verwacht dat de staalprijzen in de loop van dit jaar verder stijgen. Dat verklaarde bestuursvoorzitter Brian Moffat op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Corus steeg op de Amsterdamse beurs met 1,4 procent tot 1,40 euro. De grootste stijger onder de middelgrote fondsen was Laurus. Het supermarktfonds klom 7,3 procent tot 1,76 euro.

Le Pen

Het overwachte succes van de extreemrechtse politicus Le Pen in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen veroorzaakte de nodige onrust op de beurs in Parijs. Maar het had volgens handelaren weinig invloed op de koersen omdat president Chirac nu zeker lijkt van herverkiezing.

Worldcom

Veel zwaarder woog op de Franse beurs het slechte nieuws uit de telecomsector, waaronder ook neerwaartse bijstelling van de prognoses door het Amerikaanse telefoniebedrijf WorldCom. Dat leidde in Parijs tot behoorlijke koersverliezen voor Alcatel, Orange en France Télécom.

Ericsson meldde behalve een teleurstellend kwartaalverlies plus een tegenvallende prognose ook dat het de komende twee jaar 20.000 van de 82.000 banen schrapt. De koers van het aandeel zakte daardoor in met 24 procent. Branchegenoot Nokia verloor 4 procent.

Nutsbedrijven

Op de beurs in Londen stonden nutsbedrijven in de schijnwerpers door het nieuws dat stroombedrijf National Grid de gasdistributeur Lattice overneemt. Lattice was met een koerssprong van 11 procent de grootste winnaar in de FTSE-index. Daarna kwamen Scottish Power (4,4 procent) en National Grid (3 procent).

Op de valutamarkten had het resultaat van de Franse presidentsverkiezingen nauwelijks effect op de koers van de euro. Bij het slot van de handel in Amsterdam werd 0,8880 dollar genoteerd tegen 0,8885 afgelopen vrijdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling ging omlaag van 0,6145 naar 0,6125 pond.