Air France maakt zich op voor de grootste staking van piloten sinds 1998. Dat stelde het Franse zusterbedrijf van KLM zondag op een persconferentie.

Piloten van Air France dreigen in de week van 15 september tot en met 22 september het werk neer te leggen uit protest tegen nieuwe reorganisatieplannen van moederbedrijf Air France-KLM.

Air France verwacht dat daardoor maandag 60 procent van de vluchten moet worden geannuleerd.

Air France zal reizigers informeren en vragen om hun reis waar mogelijk uit te stellen. Zij kunnen hun tickets gratis omboeken. De staking kost Air France naar verwachting 10 miljoen tot 15 miljoen euro per dag.

Prijsvechters

De piloten verzetten zich tegen plannen van Air France-KLM om dochter Transavia op te tuigen om beter te kunnen concurreren met prijsvechters Ryanair en easyJet. Dat moet gebeuren vanaf nieuwe bases buiten Nederland en Frankrijk.

De vakbonden bij Air France eisen dat piloten die overstappen naar Transavia dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als de piloten van Air France. Het Franse luchtvaartbedrijf zegt open te staan voor onderhandelingen over onder meer uitkeringen gekoppeld aan senioriteit, maar is niet bereid de arbeidsvoorwaarden geheel gelijk te trekken.

Miljoenen

Topman Frederic Gagey verklaarde een dag eerder dat de staking tussen de 10 en 15 miljoen euro per dag gaat kosten, afhankelijk van hoeveel piloten eraan deelnemen.

KLM verwacht ''geen last te hebben van de staking in Parijs'', liet een woordvoerster van de Nederlandse maatschappij weten.