Het begrotingstekort van de Verenigde Staten is over de eerste elf maanden van het fiscale jaar, dat in september eindigt, flink gedaald.

Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Financiën donderdag heeft gepubliceerd. De daling is vooral te danken aan de hogere overheidsinkomsten door het economisch herstel in de VS.

Het tekort over de periode oktober tot en met augustus kwam uit op 589,2 miljard dollar (455,6 miljard euro), een afname met 22 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

De overheidsinkomsten gingen met 7,7 procent omhoog, terwijl de uitgaven met minder dan 1 procent toenamen. Dankzij het economisch herstel in de VS krijgt de overheid meer belastinginkomsten binnen en hoeven minder uitkeringen te worden uitgekeerd.

De overheid voorspelt voor het hele fiscale jaar een begrotingstekort van 2,9 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp). Dat zou het laagste niveau zijn sinds 2007, toen het tekort uitkwam op 1,1 procent van het bbp.