De twintig grootste economieën ter wereld zijn in het tweede kwartaal gegroeid met 0,8 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

Dat meldt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) donderdag in een voorlopige schatting. In het eerste kwartaal groeiden de economieën nog met 0,6 procent.

China trok het gemiddelde van de G20 flink omhoog met een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van twee procent. Ook Mexico zat met een procent boven het gemiddelde. Onder aan de lijst bungelde Japan, met een daling van 1,8 procent.

Duitsland kromp met 0,2 procent, Frankrijk groeide noch kromp, net als de gehele eurozone. In de Verenigde Staten werd in het tweede kwartaal weer een groei genoteerd van een procent, na een daling van anderhalf procent in de eerste drie maanden van het jaar.

De groei op jaarbasis kwam in bij de G20, negentien industriële landen en de Europese Unie, uit op 3,2 procent. Een kwartaal eerder was dat nog 3,4 procent. China groeide op jaarbasis met 7,5 procent veruit het hardst. Brazilië, dat net als China tot de opkomende economieën wordt gerekend, kende met 0,8 procent juist de grootste krimp.