
EU stopt met steunmaatregelen wegens dubieuze claims
Dat maakte de Europese Commissie in Brussel woensdag bekend.
Bovendien is het noodfonds van 125 miljoen euro uitgeput. De Commissie ontving inmiddels claims van in totaal meer dan 125 miljoen. Voor appel- en perenboeren was in totaal 82 miljoen euro voorzien; voor andere producten 43 miljoen.
De noodsteun voor de groente- en fruitsector was op 18 augustus afgekondigd als reactie op een Russische importverbod. Vooral appel- en perenboeren dienden een aanvraag in voor een financiële vergoeding. Bij sommige producten, zoals bloemkool en komkommers, overstijgen de claims uit één EU-lidstaat echter een paar keer de totale jaarlijkse Europese export naar Rusland. Naar verluidt zijn het de Polen die overdrijven en daarmee de maatregelen ondermijnen.
Brussel wil de komende dagen een plan voor doelgerichtere en efficiëntere steun presenteren. De commissie wil daarbij "rekening houden met de ervaring van de afgelopen weken". De Europese Commissie blijft vastbesloten om de producenten te ondersteunen die plotseling een belangrijke markt verloren als gevolg van de Russische maatregelen, verzekerde Europees Commissaris Dacian Ciolos (Landbouw).
'Grove maatregelen'
LTO Nederland en de fruittelers betreuren het opschorten van de steunmaatregelen. "We vinden dan ook dat er opgetreden moet worden tegen landen waar de dubieuze meldingen plaatsvinden, maar het kan niet zo zijn dat alle telers uit alle EU-landen over één kam geschoren worden", reageerde Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland.
Annie Schreijer-Pierik, Europarlementariër namens het CDA, vindt dat terechte steunverzoeken uit Nederland en andere landen niet mogen lijden onder malversaties in Polen. "Dit kan niet waar zijn. Het stopzetten van de hele compensatieregeling is een te grove maatregel."
Ze vindt de 125 miljoen euro te weinig. Alleen al Nederland lijdt 1 miljard euro omzetschade door de Russische boycot van landbouwproducten.