Dat het Franse begrotingstekort dit jaar stijgt naar 4,4 procent is teleurstellend. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dat woensdag in de Tweede Kamer.

''Dit valt zonder meer tegen. Het was verwacht, maar teleurstellend. Hier is het laatste nog niet over gezegd'', aldus Dijsselbloem.

Hij wees erop dat de Franse regering haar ontwerpbegroting voor 15 oktober moet inleveren bij de Europese Commissie in Brussel. Frankrijk moet voor die tijd ''nog flink wat werk verzetten''.

Het is volgens hem evident dat Frankrijk bij de huidige cijfers er nog lang niet is. Pas na een oordeel van de Europese Commissie zullen de eurolanden, onder leiding van Dijsselbloem, zich over de begrotingen buigen.

Stijging

De Franse minister van Financiën Michel Sapin had eerder woensdag laten weten dat het tekort stijgt naar 4,4 procent van het Franse bruto binnenlands product (bbp), tegen 4,3 procent vorig jaar. Het is voor het eerst in 5 jaar dat het Franse begrotingstekort stijgt.

Door de stagnerende Franse economie komen er onder meer minder belastinginkomsten binnen voor de overheid.

De Europese regels schrijven een begrotingstekort voor van maximaal 3 procent. Volgens Sapin zal Frankrijk pas in 2017 aan deze regel kunnen voldoen.

Besparingen

Sapin rekent nu voor 2015 op een tekort van circa 4,3 procent. Hij gaf aan dat de Franse regering vasthoudt aan haar plan om volgend jaar 21 miljard euro aan besparingen door te voeren op de overheidsuitgaven en de belastingen in 2015 niet te verhogen.

De minister zei verder dat Frankrijk niet vraagt om een versoepeling van de Europese begrotingsregels, maar hij wil wel dat Brussel rekening houdt met de aanhoudende zwakte van de Franse economie.

Een woordvoerder van eurocommissaris Jyrki Katainen (Monetaire Zaken) benadrukte in een reactie de belofte van Frankrijk om door te gaan met de hervorming van de economie.

De nieuwe begroting voor volgend jaar zal in dat verband nauwgezet worden bestudeerd, om te zien of de Fransen genoeg maatregelen nemen om de ambitieuze doelen voor de komende jaren te halen.