Rusland dreigt onder andere met een vliegverbod voor westerse luchtvaartmaatschappijen als het Westen nieuwe sancties treft. 

Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev maandag gezegd tegen de Russische krant Vedomosti.

"Als westerse bedrijven ons luchtruim moeten mijden, dan kan dat tot het failliet van veel luchtvaartmaatschappijen leiden, die nu al moeite hebben om te overleven", aldus Medvedev.

Hij benadrukte dat Rusland een dergelijke ontwikkeling niet toejuicht. "Het is niet de juiste weg. Maar de sancties tegen ons hebben niet geleid tot meer vrede in Oekraïne." 

De lidstaten van de Europese Unie (EU) beslissen maandag of de sancties worden ingesteld. Pas als de sancties officieel zijn gepubliceerd zijn ze van kracht. Dat kan al op maandag, maar mogelijk gebeurt dit pas dinsdag. 

Veiligheid

De nieuwe strafmaatregelen zijn onder meer gericht tegen Russische bedrijven als Rosneft en Gazprom, voor wie het moeilijker wordt kapitaal aan te trekken uit de EU. De aardgastak van Gazprom, de belangrijke energietoeleveraar van de Unie, blijft gespaard.

Verder zijn er enkele tientallen personen op een zwarte lijst geplaatst. Zij mogen niet naar de EU reizen en hun tegoeden worden bevroren.

Medvedev verwijt het Westen met de strafmaatregelen de internationale veiligheid te ondermijnen. "De economische sancties tegen ons hebben politieke gevolgen, die erger zijn dan welke exportmaatregel dan ook. Diegene die strafmaatregelen instelt moet ook duidelijk beseffen dat dit uiteindelijk ook tot problemen leidt." 

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU