Thuiszorgmedewerkers voeren maandag in Zwolle actie tegen bezuinigingen in de zorg door gemeenten in de Noordoostpolder en Overijssel. 

De werknemers van zorgorganisaties Carinova en Oude en Nieuwe Land demonstreren voor het gemeentehuis in Zwolle. De betogers willen dat een aantal gemeenten hun bezuinigingsplannen intrekken. Ze zijn aanwezig bij de gemeenteraadsvergadering, die na de demonstratie plaatsvindt.

Duizend medewerkers van Carinova verliezen volgend jaar hun baan. De organisatie stopt met het aanbieden van thuishulp, omdat de kosten vanwege de voorwaarden in de gemeentelijke aanbestedingen niet meer te dekken zijn. In maart moet Oude en Nieuwe Land mogelijk honderden mensen ontslaan. 

Vanaf volgend jaar wordt de langdurige zorg ondergebracht bij gemeenten. De reorganisatie gaat gepaard met bezuinigingen. Die moeten mogelijk worden gemaakt door mensen langer thuis te laten wonen, is het idee van het kabinet.

Akvakabo vindt het daarom vreemd dat juist de thuiszorg zo hard door de besparingen wordt getroffen. Volgens de bond staan landelijk 18.500 ontslagen gepland.