AMSTERDAM - Winstnemingen zorgden maandag in de loop van de dag voor een flink lagere koers van Vopak, het bedrijf dat maandagochtend bekendmaakte de chemietak te willen afsplitsen en door te willen gaat als tankopslagbedrijf. De koers stond rond het middaguur 5,88 procent lager op 22,10 euro.


Bekijk video

Een beursanalist in Amsterdam spreekt van een begrijpelijke reactie. "Zo'n daling ligt voor de hand na de sterke stijging afgelopen vrijdag. Dat was een hele sprong."

In het algemeen begonnen de Europese effectenbeurzen in een slecht humeur. De tegenvallende resultaten en prognoses van de Zweedse telecomproducent Ericsson hadden effect op de koersen van hightech-fondsen in Amsterdam. Philips zakte 55 eurocent naar 34,46 euro (1,57 procent) en ASML 41 eurocent naar 26,59 (1,52 procent).

Rond het middaguur stond de AEX-index 2,77 punten lager op ,46 punten, een verlies van 0,52 procent. De beurs van Londen stond toen 0,3 procent lager. Deze beurs kwam er nog het best vanaf. In Frankfurt zat de beursindex op een verlies van 1,6 procent en in Parijs bedroeg het gemiddelde koersverlies 1,4 procent.

Ericsson

Ericsson sleepte de beurzen mee omlaag. Deze Zweedse gsm-producent meldde behalve een teleurstellende kwartaalverlies plus een tegenvallende prognose ook dat het de komende twee jaar .000 van de 82.000 banen schrapt. Het aandeel Ericsson daalde met procent.

Branchegenoot Nokia, dat vorige week de beurzen omlaag haalde door te laten weten dat de verkoop van de gsm zal tegenvallen, ging procent naar beneden. Siemens was ruim 3 procent lager. Voor het Franse Alcatel zat er een koersdaling van ruim 6 procen in het vat.

De euro stond rond het middaguur op 0,8885 dollar en was even veel waard als vrijdag bij het eind van de handel in Europa. In New York was de koers vrijdag boven de 89 dollarcent uitgekomen.

Euro

De daling ten opzichte van dat niveau was het gevolg van de verkiezingsoverwinning van extreem-rechts in Frankrijk. Dat zette de euro iets onder druk. Het overleg van de zeven grootste industrielanden (G7) in Washington van het afgelopen weekeinde, leverde voor de dollar niet een echte stimulans op. Tegenover het pond sterling stond de Europese munteenheid bijna onveranderd op ,6140 pond.