Ouderen in de AOW-leeftijd gaan in 2016 meer belasting betalen, omdat de ouderenkorting wordt verminderd met in totaal 195 miljoen euro.

De korting wordt helemaal afgeschaft voor ouderen met een vermogen. Dat moet in totaal 190 miljoen euro gaan opleveren.

Bronnen melden aan RTL Nieuws dat dit door het kabinet is afgesproken met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

Daarnaast zal de zorgpremie met 1 procent verhoogd worden voor mensen zonder werkgever. Deze maatregel treft vooral gepensioneerden. Ook ZZP'ers worden getroffen, maar voor hen is ter compensatie een bedrag van 110 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Toeslag

Het kabinet was van plan om een huishoudtoeslag in te voeren, een toeslag die alle andere toeslagen zou samenvatten per gezin. Dat bleek echter te ingewikkeld en daarom is dat plan geschrapt. Het kabinet moet nu nog een financieel gat van ruim 600 miljoen dekken.

Daarom zijn de extra maatregelen ingevoerd, die vooral ouderen treffen. Hiermee is een probleem opgelost in de begroting van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

'Schandalig'

Ouderenorganisatie ANBO vindt het "schandalig'' dat ouderen volgend jaar meer belasting en zorgpremie moeten betalen. 

De ANBO zegt onaangenaam verrast te zijn door het bericht, ook omdat de ingrepen volgens de belangenorganisatie woensdag niet aan de orde zijn gekomen in een gesprek met Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Jetta Klijnsma over de koopkracht van senioren. 

De ANBO vindt dat de bezuinigingen evenredig verdeeld moeten worden. "Deze ingrepen treffen wederom heel specifiek de groep gepensioneerden, een groep die de laatste jaren steeds vaker rode cijfers schrijft. Asscher weet dat en toch zullen deze mensen het komend jaar nog minder te besteden hebben. Ik vind het schandalig. Ik verwacht dat Asscher op Prinsjesdag met een eerlijker verhaal komt'', zei ANBO-directeur Liane den Haan in een reactie.

Akkoord

Het akkoord met de oppositiepartijen kwam vorige week tot stand. De hoofdlijnen van de voornemens, die op Prinsjesdag officieel bekend worden, lekten al uit.

Zo komt er in totaal 1 miljard aan lastenverlichting. De meeste mensen gaan er door de maatregelen licht op vooruit. Maar dat geldt niet voor ouderen en alleenverdieners met kinderen, zeiden bronnen eerder al.

Asscher waarschuwde woensdag tijdens overleg met ouderenorganisaties dat er niet veel plussen komen voor deze groep.

De maatregelen worden gepresenteerd op Prinsjesdag.