De ANWB heeft dinsdag bij het Europees Parlement in Brussel geprotesteerd tegen de geplande Duitse tolheffing voor automobilisten.

De nieuwe hoofddirecteur Frits van Bruggen overhandigde ruim 42.000 handtekeningen tegen de plannen aan CDA-Europarlementariër Wim van de Camp.

Met de petitie laakt de ANWB dat Duitse automobilisten de kosten van het geplande vignet krijgen gecompenseerd.

De organisatie noemt dat niet eerlijk. Van de Camp is coördinator verkeersbeleid binnen de EVP, de grootste fractie in het EU-parlement. Hij noemt de Duitse plannen discriminatie.

"Een wegenvignet invoeren mag in Europa. Maar discrimineren mag absoluut niet. Het kan niet, mag niet en zal niet gebeuren dat alleen Nederlanders en andere niet-Duitsers voor de kosten opdraaien", aldus Van de Camp.

Verzet

Volgens ANWB-directeur Van Bruggen groeit ook in andere landen steeds meer verzet, zoals in België en Luxemburg. Hij wijst ook op de kritiek in Duitsland zelf. ''Dat is natuurlijk mooi, maar daarmee zijn die plannen nog niet van tafel'', zo benadrukte hij in Brussel.

De ANWB hoopt dat het Europees Parlement de druk op de Europese Commissie in Brussel houdt, zodat die Berlijn ervan kan overtuigen dat de tolheffing niet moet doorgaan.

De ANWB hoopt ook dat de inzet van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) vruchten afwerpt.

Duitsland wil vanaf 2016 tol gaan heffen voor personenauto's op snelwegen en op provinciale en lokale wegen. Een jaarvignet zal afhankelijk van het voertuig tussen de 20 en 108 euro gaan kosten.