De markt voor mobiele telefoons gaat volgens Ericsson dit jaar met 10 procent achteruit

STOCKHOLM - De Zweedse telecomproducent
Ericsson

Gevoegd bij eerdere maatregelen, moet de banenvermindering een kostenverlaging opleveren van 40 miljard kroon (4,4 miljard euro). Ericsson gaat tevens nieuwe aandelen uitgeven. Die uitgifte, aan bestaande aandeelhouders, moet 13 miljard kroon (1,43 miljard euro) in het laatje brengen. Grootaandeelhouder Investor heeft al toegezegd aandelen te zullen kopen.

Ericsson heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies voor belastingen geleden van 5,4 miljard kroon (594 miljoen euro). Het verlies, dat in de buurt zit van de slechtste ramingen van analisten, is groter dan het negatieve saldo van 4,9 miljard kroon in de eerste drie maanden van vorig jaar.

De omzet nam af met 26 procent tot 37 miljard euro en de orderontvangst verminderde met 40 procent tot 41,9 miljard euro. Het concern verwacht dit jaar in de rode cijfers te blijven, maar gaat er wel vanuit dat 2003 weer winst zal opleveren. De markt voor mobiele telefoons gaat volgens Ericsson dit jaar met 10 procent achteruit. Eerder voorzag het een markt die op zijn best op peil zou blijven.

Nokia

Vorige week meldde Ericssons concurrent Nokia eveneens dat de markt voor mobiele telefoons zal achterblijven bij de verwachtingen. Nokia presenteerde wel betere kwartaalcijfers dan was voorzien, maar de vooruitzichten zorgden op de effectenbeurzen voor stevige koersdalingen in de telecomsector. Ericsson zag kort na de presentatie van de cijfers maandag de koers van zijn aandeel dalen met 23 procent.

De fabrikanten van mobiele telefoons, die ook netwerken aanleggen voor mobiele telefonie, zitten in de problemen doordat de grote telecomconcerns de hand op de knip houden omdat ze met zware schulden kampen. Ericsson's topman, Kurt Hellström, verklaarde afgaande op de plannen van de telecomconcerns weinig reden te hebben om binnen afzienbare tijd op een opleving te rekenen.

Ericsson is de grootste ter wereld op het gebied van mobiele netwerken. Samen met Sony is het de op twee na grootste producent van mobiele telefoons. De samenwerking met Sony loopt goed, aldus Hellström. De gezamenlijke onderneming ging in oktober vorig jaar van start.