PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer wordt de nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). Het kabinet heeft dat vrijdag besloten. Hamer volgt Wiebe Draijer op, die naar de Rabobank vertrekt.

Dat Hamer (1958) zou worden benoemd, lekte donderdag al uit. De PvdA-politica zit sinds 1998 in de Tweede Kamer.

De SER is het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet op sociaaleconomisch gebied. Het bestaat uit werkgevers, vakbonden en onafhankelijke kroonleden.

De sociaaldemocraate volgt Wiebe Draijer op, die 1 juli vertrok om als topman aan de slag te gaan bij de Rabobank. 

Twee jaar

De benoeming gaat in voor een periode van twee jaar. Hamer zat de afgelopen zestien jaar in de Tweede Kamer voor de PvdA. In die periode was zij ook tijdelijk voorzitter van de partij en gaf ze twee jaar lang leiding aan de Kamerfractie. 

Vooral achter de schermen verwierf het Kamerlid faam vanwege haar kennis van sociale zaken. Tijdens deze kabinetsperiode was zij betrokken bij de onderhandelingen over een sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en kabinet. 

Kundig

De SER is een adviesorgaan van de regering waarin ook werkgevers en vakbonden zijn vertegenwoordigd. De positie van SER-voorzitter was bijna twee maanden vacant, sinds Draijer vertrok om topman te worden bij de Rabobank.

Al snel na die aankondiging liet minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) aan de werkgevers en werknemers weten dat Draijers opvolger een vrouw moest zijn. 

FNV-voorzitter Ton Heerts is positief over de benoeming. “Hamer is een zeer kundig bestuurder en een sterke bruggenbouwer. Zij heeft de belangen van werkenden, van mensen die nu aan de kant staan en van de mensen die genieten van hun oude dag zeer helder op het netvlies."

Op 10 september wordt Hamer officieel benoemd. Zelf laat ze weten "zeer vereerd" te zijn met haar benoeming.