De Europese melksector kan ook rekenen op steun. Naast de Europese noodmaatregelen voor bederfelijke tuinbouwproducten komt er ook steun voor boter, bepaalde kaassoorten en magere melkpoeders. 

Dat maakte de Europese Commissie donderdag bekend.

De steun komt er nadat Rusland de invoer van alle Europese landbouwproducten verboden heeft. Het importverbod is een reactie op Europese sancties tegen Moskou wegens zijn bemoeienis en agressie in buurland Oekraïne.

Het is de bedoeling dat Europa gaat betalen voor de opslag van deze producten voor een periode van 3 tot maximaal 7 maanden. Wat deze opslag kost, is nog niet bekend. Dat moet de komende tijd duidelijk worden.

Voor boter en melkpoeder is het makkelijker te bepalen, maar voor kaas is het lastiger aangezien niet alle kazen goed opgeslagen kunnen worden, aldus Brussel.

De boycot heeft inmiddels zijn weerslag op de prijzen van zuivelproducten. Bedrijven die exportbestemmingen hebben verloren moeten op zoek naar nieuwe afzetmarkten.

Tijd nodig

"De Europese zuivelsector heeft tijd en hulp nodig om zich aan te passen", licht Eurocommissaris Dacian Cioloș van landbouw toe. "Daarom kondig ik vandaag gerichte markthulp aan. Als het nodig is, volgen er verdere maatregelen."

Volgens cijfers van de commissie bedroeg de export van zuivelproducten naar Rusland in 2013 circa 2,3 miljard euro. Kaas was goed voor bijna 1 miljard hiervan.

Eerder liet zuivelgigant FrieslandCampina al weten dat het gaat om 250 miljoen kilo Europese kaas voor Rusland. Hiervan zijn Nederlandse bedrijven goed voor circa 50 miljoen kilo.

NZO

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) reageerde enigszins behoudend. Een woordvoerder van de brancheorganisatie stelde dat het uit de markt halen van producten de druk op de zuivelmarkt inderdaad kan verlichten.

Maar ook voor de Russische boycot was al sprake van een daling van de zuivelprijzen in Europa. Het blijft volgens een woordvoerder van de NZO daarom afwachten tot Brussel verdere details van de regeling bekendmaakt, zoals de hoogte van de vergoedingen en de duur van de maatregel.

NZO heeft geen inschatting gemaakt van de mogelijke schade als gevolg van de Russische boycot. Zuivelondernemingen zijn zelf inmiddels druk bezig met het zoeken naar nieuwe afzetmarkten.

Maatregel

De steun aan de zuivelsector is de tweede maatregel van de Europese Commissie vanwege de Russische importban van voedselproducten uit onder meer de Europese Unie.

Vorige week werd 125 miljoen euro beschikbaar gesteld om kort houdbare groente zoals komkommers en tomaten van de markt te halen. In de EU-noodpot voor de landbouw zit elke jaar ongeveer vierhonderd miljoen euro.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU