Pensioenfonds ABP handhaaft zijn beleggingen in Israëlische banken.

De directie legt daarmee een brief van de Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop Desmond Tutu naast zich neer. Daarin werd het ambtenarenpensioenfonds opgeroepen om de investeringen te staken.

Tutu, die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede ontving voor zijn strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika, vindt dat ABP door de investeringen meewerkt aan de uitbreiding van illegale Israëlische nederzettingen op Palestijns grondgebied.

De directie van ABP heeft de brief, samen met andere reacties ten aanzien van de beleggingen, donderdag op de bestuursvergadering besproken. Maar het ABP-bestuur vindt alle uitlatingen erg tegenstrijdig.

De afgelopen tijd heeft het fonds meerdere brieven binnengekregen over de kwestie. Ook van organisaties met een standpunt dat haaks staat op dat van Tutu. Christenen voor Israël, bijvoorbeeld, roept ABP op juist te blijven investeren in Israëlische banken en bedrijven.

50 miljoen euro

ABP investeert voor iets meer dan 50 miljoen euro in drie betrokken Israëlische banken. In een verklaring benadrukt het fonds dat de beleggingen niet in strijd zijn met nationale of internationale wetgeving of gedragslijnen. ABP zegt alle signalen wel zeer serieus te nemen en heeft begrip voor alle onrust en emotie die het conflict in Gaza oproept.

Donderdag overhandigde de internationale campagneorganisatie Avaaz nog een internationale petitie aan ABP, die door 1,7 miljoen mensen was ondertekend.

De ondertekenaars riepen op niet langer te investeren in bedrijven en projecten die het Palestijnse volk onderdrukken. Tussen de 1,7 miljoen handtekeningen waren er 43.000 uit Nederland.

Beleggingen in Israël geven al langer aanleiding tot discussie. Pensioenuitvoerder PGGM besloot begin dit jaar wel om zijn investeringen in vijf Israëlische banken te staken. Ook andere bedrijven hebben zich uit beleggingen, samenwerkingsverbanden en andere activiteiten in Israël teruggetrokken vanwege de Palestijnse kwestie.