De eerste partij groente die door de overheid uit de markt is genomen vanwege de Russische boycot, wordt woensdagmiddag aangeboden aan de Voedselbank in Arnhem. 

Het betreft ruim 4.000 kilo verse tomaten. Volgens Voedselbanken Nederland krijgen ruim 4.600 armlastige huishoudens hierdoor deze week nog verse tomaten in hun wekelijkse pakket.

Het ministerie van Economische Zaken stelde woensdag een regeling in werking die het mogelijk maakt voedseloverschotten als gevolg van Ruslands importstop uit de markt te halen.

Telers krijgen een hogere vergoeding als ze uit de markt genomen producten aan de voedselbanken verstrekken. Dan worden bijvoorbeeld de extra kosten voor distributie en sortering vergoed vanuit Brussel.

Overtollig

Naast tomaten, kunnen telers compensatie krijgen voor wortels, witte kool, paprika's, bloemkool, komkommers, augurken, champignons, appels, peren, rood fruit, druiven en kiwi's.

De Europese Unie heeft Europabreed 125 miljoen euro uitgetrokken om overtollige partijen uit de markt te kunnen halen.

Het is nog niet bekend hoe hoog de vergoedingen voor de telers precies worden. Dat hangt af van de interventieprijzen die later deze week in Brussel worden vastgesteld.

Inmiddels zijn er door telers al zo'n 90 overtollige partijen voor de regeling aangemeld bij rijksdienst RVO.nl. De helft daarvan betrof tomaten, de rest voornamelijk appels en peren.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken roept boeren en tuinders op om meer groente en fruit via de nieuwe regeling aan de Voedselbanken aan te bieden.

''Deze tomaten komen gelukkig goed terecht'', zegt de bewindsvrouw. Monny Querido, voedselverwerver van Voedselbanken Nederland, stelt dat voedselbanken in totaal 300.000 kilo per week van deze producten kunnen verwerken.